Menu
A-Z: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Templemore Baths restoration

We are developing plans to restore and extend Templemore Baths following a successful application to the Heritage Lottery Fund, which has secured £5 million towards the project. 

Heritage of the baths

Templemore Baths are the last public baths that were opened in the late nineteenth century. They provided washing and sanitary facilities for the families who came to live in east Belfast attracted by the development of the Harland and Wolff shipyard and other manufacturing industries. 

The baths are one of the few remaining links to a time when inner east Belfast was a thriving industrial community, and although part of the complex remains in use today, around 50 per cent of the building is vacant and in various stages of disrepair. 

Many of the buildings original features such as the twin entrances, which reflect first and second class admissions, the minor pool and the slipper baths remain largely intact, although they have been long abandoned.  

Vision for the baths

The overall aim of the project is to create a sustainable, long term leisure facility that will preserve and enhance the surviving heritage assets and extend its offering.

We will restore the existing building to its former glory and develop an extension on the former hospital site beside the baths, which will house the modern day facilities.

In summary, our plans include the following:

  • retain the original entrances and as much of the original fabric and features of the existing building 
  • provide a section of the building for interpretation and learning about heritage
  • develop a spa facility within the existing building and retain the existing pool
  • develop a new 25 metre, six lane pool and a gym on the former hospital site beside

Next steps

Throughout 2017, we will be working to fully develop plans for the project before submitting a second round application to the Heritage Lottery Fund. 

We will carry out community consultation once designs are developed for the new centre.